Home » 2019 » Ağustos » 03

Daily Archives: 3 Ağustos 2019

Mezuna Kalmak – Avantajları ve Dezavantajları

YKS sonuçları açıklandığı tarihten itibaren,”mezuna kalma“nın önemli ve bir çok öğrencinin kafasını kurcalayan bir konu olduğunu bildiğim için bununla ilgili bir yazı yazmayı hep düşündüm ama diğer taraftan da acaba istenildiği gibi yazabilir miyim endişesi ile hep erteledim.Yani bir türlü “mezuna kalmak” ile ilgili yazı yazamadım.Tam da tercih sonuçlarının açıklanmak üzere olduğu bu günlerde “Soru Sorma Uygulaması Kunduz‘un yazdığı yazıyla karşılaştım.Bu yazıyı uzman bir ekip yazdığı için hiç kaçırmak istemedim. Ve yazıyı aynen paylaşmanın daha isabetli olacağını düşünerek yazıya aynen burada yer veriyorum:

Özellikle, 2020 YKS sınavına tekrar girip girmeme konusunda tereddüdü olan öğrencilerin okuması gereken bir yazı.

Mezuna Kalmak – Avantajları ve Dezavantajla

Çok yoğun ve uzun bir sınav sürecinden sonra önünde tercih edebileceğin onlarca üniversite ve bölüm varken kafanı şu soru kurcalıyor olabilir : “Mezuna kalmalı mıyım?tercih yapmadan ya da tercih yapıp kazanılan yere yerleşmeden(tercihte yerleşilirse puan düşer)bir sene daha sınava hazırlanmak, kısaca mezuna kalmak, adayların üzerinde çok düşündüğü bir alternatif oluyor. Bazen gerçekten doğru bir kararken, bazen pişman edici bir karara dönüşebiliyor. Mezuna kalmadan önce, nedenleri ve sonuçları çok geniş bir perspektifle değerlendirmen gerek. Biz de bu yazımızda sana yardımcı olmaya çalışacağız.

Mezuna Kalmak Neden Tercih Edilir?

Aslında çoğu öğrenci, sınav zamanı yoğun tempodan ötürü: “Bir senem daha olsa her şeyi çok daha iyi kavrardım.” düşüncesini aklından geçirir. Bazı adaylar bunu önceden kabullendiği için “Nasıl olsa bu sene tercih yapmayacağım, sınavı görmek için gireyim.” mantığı ile sınava girse de, çoğu aday bu kararı vermek için sınav sonucunu görmeyi bekler. Diyelim ki sınavda elinden geleni yaptın ve istediğin sonucu elde edemedin. Burada dikkat edeceğin durum, istenilen sonucun göreceli bir kavram olması. Yani sen, az çok hangi seviyede bir öğrenci olduğunu biliyorsun. Sınav esnasında yaşadığın bir talihsizlik ile (aşırı stres ve heyecan, dikkat kaybı gibi) potansiyelinden ve hedeflerinden çok uzakta kalmış olabilirsin. Böyle bir durumda mezuna kalmak tercih edilebilir. Ancak hedeflerini gerçekçi seçmelisin. Örneğin tıp fakültesine girmek için senelerce sınava girenler ya da sırf ODTÜ’de okumak için kendini tekrar tekrar deneyen adaylar oluyor. Örneğin Tıp/ Hukuk gibi yüksek bölümler uğruna 1 yıl daha sınava hazırlanmayı düşünüyorsan da kendine şunu sormalısın: “Ben mezuna kalırsam hakkıyla çalışır bu bölümü kazanır mıyım?”. Eğer kendinde o ışığı göremiyorsan yazabileceğin birçok bölümden kendine uygun olanını seçmen gerekli.

Ne için mezuna kalmak istediğini belirlemen gerekiyor.

Şu soru çok önemli: “Ne için mezuna kalıyorum?” Çünkü bu büyük bir karar. Hayal ettiğin bölümle / meslekle / üniversite ilgili ne kadar bilgin var? Sınav dönemi motive olmak açısından hedefler belirlemiş ve bunlar üzerine hayaller kurmuş olabilirsin. Örneğin şu tarz cümleleri adaylardan çok duyuyoruz : “Bütün sene Ankara Üniversitesinde Hukuk okumanın hayalini kurdum. Devamlı kampüsünü, hocalarını,kulüplerini,mezunlarını araştırdım. Şimdi bu puanla oraya giremiyorum ama başka bir yerde okumak istemiyorum.” Sınav dönemi tek bir okula, tek bir bölüme, tek bir şehre odaklanmış olman çok normal ama hiçbir zaman “tek opsiyonun” yok. O yüzden önce gerçekten elindeki sıralama ile sana uygun bir yerin olmadığına kesin kanaat getirmen gerek. Şu soruyu sor kendine: “Ben bu sıralama ile gidebileceğim yerde mutlu olamaz mıyım?” Bu sorunun cevabını da sadece internetten araştırmak yerine okulların tanıtım ofisleri ile, hocaları ile, öğrencileri ile, mezunları ile konuşarak oluşturmaya çalışmalısın.

Mezuna Kalmanın Avantajları

  •  Mezuna kaldığınızda henüz 12. Sınıf olan adaylardan daha tecrübeli ve daha bilgili bir konumda olursun. Geçen yıl aynı konulara zaten çalıştığın için, tam hakim olmasan bile en azından bir temelinin olması, okul dersleriyle boğuşan çoğu konuyu daha hiç görmemiş öğrencilerden bir adım önde olmanı sağlar.
  • Yazılı-ödev- ders yoklaması gibi seni engelleyebilecek başka şey olmadığı gibi okulun dikkat dağıtıcı faktörlerinden de (anlaşamadığın öğrenciler/öğretmenler, sınıftaki gürültü vb.) kurtulmuş olacaksın.
  • Gününü istediğiniz gibi planlama imkânın olacaktır. Normalde gece çalışmayı daha verimli bulan ancak okul saatleri nedeniyle bunu pek gerçekleştiremeyen bir öğrenciysen, mezuna kaldığında bunu daha rahat organize edebilirsin.
  • Ders çalışma programı kişiye özel olmalıdır. Sen de gününün hangi zaman diliminde çalışacağını belirleyebilir, kafan rahat bir şekilde ilerleyebilirsin.
  •  Son sınıf öğrenciler için moral bozucu olan “okuldan hiçbir şeye fırsat bulamamak” unsuru senin için kalkmış olur. Ama bunu sağlamak için de gününü iyi planlamak zorundasın.
  • Eğer 12. Sınıfta “konuları yetiştirememe” sıkıntısı çekmiş isen, rahatlıkla kaldığın yerden devam edebilir ve tüm eksiklerini kapatabilirsin. Konu eksiklerini kapattığında da diğer tüm adaylardan daha erken deneme çözmeye başlayabilirsin.

Mezuna Kalmanın Dezavantajları

  • Bir genç olarak sana en zor gelebilecek şeylerden biri arkadaşların, yaşıtların üniversiteye başlama heyecanına kapılmışken senin YKS’ye çalışmak zorunda olmandır. Psikolojik olarak hassassan bu daha da zor hale gelebilir. Özellikle sosyal medya kullanımının artmasıyla aklına her seferinde “Benim evde ne işim var, keşke ben de onların arasında olsaydım.” düşüncesi gelebilir. Kafanı devamlı yaşıtlarının yaşadıklarıyla, ya da senin yaşayamadıklarınla meşgul edecek olursan bu süreçte zorlanabilirsin.
  •  Ailelerin tutumu ve desteği de bu süreçte çok önemli. 1 sene boyunca “Niye şu bölümü yazmadın, bir sene daha yük oldun, bu yıl da kazanamazsan halin ne olur” gibi moral bozucu sözler söyleyebilecek ya da hissettirebilecek bir ailen varsa bir daha düşün deriz. Daha doğrusu bu kararı almadan önce ailenle uzlaşman ve süreç/sonuç üzerine tam desteklerini alman gerekir.
  • Tek başına evde olmanın en olumsuz sonuçlarından biri de asosyalleşmedir. Üniversiteye giden yaşıtların yeni arkadaşlarıyla yeni şehirlerde yeni şeyler keşfederken evde olacağın bir sene geçireceksin. Bu biraz cesaret ister. Eğer hayatının hiçbir döneminde böyle yoğun bir yalnızlık yaşamadıysan bu durum ağır gelebilir. Kendi kendine yeten, yetebileceğine inanan biriysen bu süreç biraz daha kolay olacaktır tabii.
  • Uzunca bir süre evde oturup ders çalışmak bedensel sağlığını da yıpratabilir. Öğrenci iken yaptığın sürekli ve düzenli hava almak, yürüme halinde olmak da dinç ve bağışıklık sahibi olmanı sağlar. Eğer bu hareketsizlik durumu sağlık problemlerine sebep olacak düzeye geldiyse önlem alman gerekir.
  • Bir diğer sorun da “Nasıl olsa koca bir senem var ve diğerlerine göre öndeyim” hissidir. Eğer bu düşünce ile rehavete kapılır ve önlemini alamazsan, dizi-film, bilgisayar oyunları ile bir seneyi tüketebilirsin. Bu konuda sıkı bir planlama yapman gerekiyor.

Kaynak:Kunduz.com

Kunduz Nedir?

YouTube

Kunduz Dönemlik İndirim Kodu

Ağustos 2019
P S Ç P C C P
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031