Home » Haberler » Öğretmenlere Rotasyon Kademeli Uygulanacak

Öğretmenlere Rotasyon Kademeli Uygulanacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmenlere uygulanacak rotasyonla ilgili de açıklama yaptı.

Rotasyona bu yıl 12 yılla başlanıyor kademeli olarak 8 yıl uygulanacak

Bakan Avcı, öğretmenlere rotasyonu da içeren Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Mevzuatı’nda yapılacak değişikliklere ilişkin detayları da açıkladı.

Bakan Avcı, öğretmenlerin rotasyonun nedenlerini iyi bildiğini ancak kamuoyunda “insanlar hiç istemedikleri halde kaldırılıp dolaştırılacak” gibi bir algının oluşabileceğine dikkat çekerek özellikle büyükşehirlerdeki bazı semtlerde, ilçelerde ve okullarda kilitlenmeler yaşandığını ifade etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında, eş olan askerler ve öğretmenlerin atanmaları konusunda centilmenlik anlaşması bulunduğunu dile getiren Bakan Avcı, belli bir rütbeye kadar TSK’nın Milli Eğitim Bakanlığına, belli rütbeden sonra da Milli Eğitim Bakanlığının TSK’ya uyduğunu belirtti.

Bakan Avcı, buna rağmen Ankara gibi bazı şehirlerde ciddi tıkanmaların yaşandığını, bazı okullarda 20 senedir görev yapan öğretmenlerin bulunduğunu söyledi.

Dışarıdan gelen genç öğretmenlerin de buralarda görev yapmak istediklerini anlatan Bakan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama okullar kilitlenmiş vaziyette. Buna mukabil başka yerlerde de boşluklar var. Yaptığımız düzenlemeye göre, bu yıl 12 yılla başlıyoruz. 12 yıl ve fazla bir yerde görev yapmış olan öğretmenler, il içinde rotasyona tabii olacaklar. Ondan sonraki yıl 11’e indiriyoruz, ondan sonraki yıl 10’a, ondan sonraki yıl 9’a, en son 8 yıla. Dolayısıyla 4 sene sonra bir öğretmen 8 yıldan fazla bir okulda görev yapamaz kuralını yerleştirmiş olacağız. Böylece öğretmenler arasında bir sirkülasyonu, okulları da rahatlatacak bir sirkülasyonu gerçekleştirmiş olmayı umuyoruz.”

Bakan Avcı, 20-25 yıl aynı okulda görev yapmanın, mesleki açıdan da verimliliğe katkıda bulunmadığını vurguladı.

Atamalarda öncelik Doğu ve Güneydoğu Anadolu

Öğretmen atamalarında önceliğin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illere verildiğini anımsatan Bakan Avcı, “50 bin atama yapmışsak bunun en az 35 binini Doğu ve Güneydoğu’daki 29 ile yaptık. Şu anda doluluk itibarıyla Doğu ve Güneydoğu kentlerinde çok iyi durumdayız. Ama tabii okullar arası eşitsizlikler, nitelik farklılıkları sadece öğretmen sayılarıyla ilgili değil” dedi.

Bakan Avcı, “Her atama döneminde en büyük payı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine ayırıyorsunuz ama buralara hep göreve yeni başlamış olan tecrübesiz öğretmenleri gönderiyorsunuz” eleştirisinin akla gelebileceğini ifade ederek “Bu da doğru, büyük rotasyon aslında onun için de gerekli” açıklamasını yaptı. Bu rotasyonun zorunlu olarak yapılamadığını vurgulayan Bakan Avcı, şunları kaydetti: “Çünkü hizmet puanları, bölgelere göre değerlendirmeler. Ne yapmamız gerekir? Bir takım zorlayıcı tedbirlerle değil, özendirici teşviklerle daha tecrübeli öğretmenlerimizi, daha dezavantajlı bölgelerde, okullarda, görev yapmaya özendirmek gerekiyor. Ama bu zorlayarak olmaz. Bu teşvikle olur. Poliste, emniyette, sağlıkta başka hizmet birimlerinde bu tür teşviklerin gerçekten işe yaradığı görülüyor. Dolayısıyla biz de tecrübeli öğretmenlerimizi bu bölgelerde görev yapmaya özendirecek maddi ve manevi tedbirler üzerinde çalışıyoruz, onu da yakında inşallah açıklayacağız.”

Memurlar.net


Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube

Kunduz Dönemlik İndirim Kodu

Ekim 2024
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031