2026-2027 yılında öğrencisi 7.sınıf okuyacak hangi veliyle ya da öğrenciyle konuşsam laf dönüp dolaşıp 2028 LGS’ye geliyor. Maarif sisteme geçeliden beri gündem hep aynı: “Hocam, bu yeni Maarif Modeli geldi, bizim sınav tamamen mi değişecek?” Haklısınız, belirsizlik insanı yorar. Henüz resmi kılavuz önümüzde değil, doğruya doğru. Ama yıllardır eğitimin içinde olan bir öğretmen olarak söylüyorum; MEB’in son dönemde yayımladığı o örnek sorular bize aslında her şeyi söylüyor. Artık o eski, formülü ezberleyip takır takır soru çözme dönemi bitti arkadaşlar. Devir, bilgiyi masada yönetme devri.
Eğitim dünyasında son dönemin en çok konuşulan başlığı hiç şüphesiz Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli. Müfredatta yapılan bu köklü değişimin en somut ve kritik sonuçlarından birini ise takvimler 2028 yılını gösterdiğinde, yeni modelin ilk LGS (Liselere Geçiş Sistemi) sınavında hep birlikte göreceğiz.
Maarif Modeli’nin merkezinde yer alan “beceri temelli” ve “bağlam temelli” yaklaşım, matematik sorularının çehresini tamamen değiştiriyor. Artık öğrencilerden sadece soyut formülleri ezberlemeleri değil; matematiği hayatın içindeki bir sorunu çözmek, bir durumu modellemek için bir araç olarak kullanmaları isteniyor.
Peki, 2028 LGS sürecinde karşımıza çıkacak bu “bağlam temelli” sorular neye benzeyecek? Gelin, LGS’nin yapı taşı olan iki temel konu üzerinden Maarif Modeli’ne uygun soru stratejilerini inceleyelim.
Biz yıllarca çocuklara konuyu anlattık, arkasından test kitaplarını bitirttik. Kötü mü ettik? Hayır, temel için lazımdı. Ama artık bu formül tek başına yetmiyor, ilk virajda eleniyor çocuk. 2028 LGS’de o kalabalığın içinden sıyrılacak öğrencilerin çok net ortak özellikleri olacak.
Eğer çocuğunuzda şu beceriler varsa, arkkanıza yaslanın:
İşte bu çocuklar işi götürecek. Sınav artık çocuklara “Bu kural neydi?” diye sormuyor; “Sana bir problem verdim, elindeki bilgiyle buradan nasıl çıkacaksın?” diyor.
Son zamanlarda bir laftır gidiyor: Bağlam temelli soru. Veliler soruyor, “Hocam ne demek bu?” Çok basit: Hikayesi olan soru demek.
Yani çocuğun karşısına pat diye “Şu işlemi yap” diye bir şey gelmiyor. Önce bir olay anlatılıyor, bir deney tasarlanıyor ya da hayattan bir kesit sunuluyor. Çocuktan istenen şey ise o koca metnin içindeki çer çöpü ayıklayıp, ihtiyacı olan bilgiyi cımbızla çekmesi. Matematik ve fende çocukların en çok canını yakan yer de burası zaten. Konuyu aslanlar gibi biliyor ama sorunun hikayesinde kaybolup gidiyor. Demek ki neymiş? Sadece kural bilmek yetmiyormuş, sorunun derdini anlamak gerekiyormuş.
2028 LGS için 8.Sınıf Matematik Üslü Sayılar Konusuyla İlgili Bağlam Temelli Soru Örneği
Matematik her zaman bu sınavın şahı oldu, yine öyle olacak. Ama 2028 LGS Matematik kısmında sadece işlem hızıyla gemiyi yürütemeyiz. Artık mantık ve muhakeme ön planda.
Bir çocuğun matematikte netlerini uçurması için çalışma masasında şu alışkanlıkları kazanması şart:
Günde 300 soru çözdüm diye övünmenin bir anlamı yok. Mantığını anlamadan çözülen 100 soru, tamamen boşa kürek çekmektir. Önemli olan o sorunun mantığını ciğerine kadar öğrenmek.
En büyük hata LGS hazırlığını 8. sınıfın eylül ayına bırakmaktır. 2028 tayfanın temeli aslında şu an 5, 6 ve 7. sınıflarda atılıyor. Bu sınıflarda doğru alışkanlık edinilmezse, 8’de o yeni nesil soruların altında ezilmek kaçınılmaz olur.
Hemen bugün başlayabileceğiniz birkaç şey söyleyeyim:
2028 LGS uzaydan gelmeyecek, yine bildiğimiz LGS. Ama sınavın “kafası” değişiyor. Bilgi tabii ki lazım ama o bilgiyi esnek bir şekilde kullanabilen, yorumlayan ve yeni durumlara uyarlayabilen çocuklar bu yarışta ipi göğüsleyecek. Hedefimiz sadece konuları yetiştirmek değil; düşünme ve anlama kaslarımızı her gün biraz daha güçlendirmek olmalı. Yolu doğru yürüyen herkes için bu sınav yapılabilir, gözünüz korkmasın.
Ali Sancı-Matematik Öğretmeni
2026-2027 eğitim-öğretim yılı 9. sınıf matematik konuları, MEB’in uygulamaya koyduğu "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" doğrultusunda…
Genç arkadaşlarım, matematik deyince aklınıza hâlâ kâğıt üzerinde duran o soğuk, bazen de ürkütücü denklemler…
Sevgili gençler, merhaba. Tam 28 yılımı, eksiden kara olan ama şimdi teknoloji ile farklı renklere…
7.sınıfı bitirdiniz, önünüzde uzun bir LGS yılı var. Şu sıralar hem öğrencilerimizden hem de velilerimizden…