2015 TEOG-YEP Puanına göre liselere nasıl tercih yapılır?

Bu kez,yazılarını takip ettiğim Memurhaber.com’un köşe yazarlarından Ekrem AYTAR hocanın TEOG TERCİHİ ile ilgili yazısını aynen yayınlıyorum:

“Milli Eğitim Bakanlığı daha önceden belirlenen takvimden biraz geç de olsa, YEP (Yerleştirmeye Esas Puan) puanlarını açıkladı. Öncelikle MEB’in internet sitesinden  TC kimlik numaramızı, doğum tarihimizi ve güvenlik kodunu girerek YEP puanımızı öğrenmeliyiz.

Bundan sonraki adımda özel liseye mi, yoksa devlet lisesine mi gitmek istediğimize karar vermeliyiz. Çünkü bu yıl özel liseye gitmek isteyenlerin öncelikle e-okul sistemine girip ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM butonunu işaretlemeleri gerekiyor. Bu kısmı tercih edenler özel okul için tercihte bulunabilecekler. YEP puanlarının açıklandığı tarihten 5 Temmuz 2015 tarihi mesai saati bitimine kadar özel okullara tercihte bulunabilecekler.

TERCİH YAPMAK İSTİYORUM butonunu işaretleyenler ise bir devlet lisesi için 6-16 Temmuz 2015 saat 13:00’a kadar 25 lise tercihinde bulunabileceklerdir. Okul tercihinde bulunmadan önce, okulların geçtiğimiz yıl % kaçlık dilimden öğrenci aldığını ve kontenjan bilgilerini MEB’in (https://e-okul.meb.gov.tr/SinavIslemleri/BasvuruIslemleri/OKSTERCIH/SNV08008.ASPX ) internet adresinden seçtiğiniz okul türüne göre (Fen, Anadolu, Mesleki teknik eğitim, İmam Hatip Lisesi…) araştırınız. Bu okulların yüzdelik dilimi ile kendi YEP puanınızdaki yüzdelik dilime göre tercihte bulunmalısınız.

Sizin YEP puanınızdaki yüzdelik diliminiz %7 ise tercih listenizi hazırlarken ilk beş sıraya %3’lük dilimden başlayarak tercihlerinizi sıralayabilirsiniz. Daha sonra %4’lük, %5, %6, %7’lik dilimlerden tercihlerde bulunmalıyız. Açıkta kalmamak için son tercihlerimize garanti olarak %8, %9 ve hatta son bir tercihimize %10’luk dilimden okul tercihinde bulunmalıyız. Bize verilen 25 okul tercihini, yukarıda verilen örneğe uygun şekilde doldurmamız, öğrencimizin yerleşmesi açısından önemli bir konudur.

Çünkü hiçbir tercihte bulunmayan ve tercihte bulunduğu okullara yerleşemeyen öğrencilerin otomatik olarak açık liseye kayıt olduklarını unutmamalıyız.

Bu yıl MEB 81 il merkezi ve tüm ilçe merkezlerinde, görevlendirdiği rehber öğretmenlerle belirlenen okullarda ilk kez Tercih Danışma Merkezleri belirledi. Buradaki rehber öğretmenlerden de danışma hizmeti alabiliriz. Veli olarak ne kadar kendimize güveniyor isek de, mutlaka profesyonel yardım almayı da ihmal etmemeliyiz. Acele davranıp öğrencimizi kendi istemediği, mutlu ve başarılı olamayacağı okullara tercihte bulunmamalıyız. Tercih yapacağımız okulları, öğrencimizin istek ve kabiliyetlerini göz önünde bulundurarak öğrencimizin de onayını alarak yapmalıyız.

Yaptığımız tercih listesini mezun olduğumuz veya herhangi bir ortaokul müdürlüğüne gidip, sisteme kaydettirmeli ve okul idaresi tarafından tercihlerin onaylandığını veli ve okul idaresinin imzalı nüshasını almayı unutmamalıyız. İlerideki itirazlarımız veya yanlışlıkların düzeltilmesi için bu imzalı, mühürlü bilgisayar çıktısı önemlidir.

16 Temmuz 2015 tarihine kadar alınan tercih sonuçları, 14 Temmuz 2015 tarihinde ilan edilecektir. Tercihine yerleşen öğrencilerin okul kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır. Tercihine yerleşemeyen veya tercihi beğenmeyip değiştirmek isteyenler için, 17-21 Ağustos 2015, 24-28 Ağustos 2015 ve 31 Ağustos-4 Eylül 2015 tarihlerinde 3 defa nakil istemek için tercih yapma imkanı tanınacaktır. Nakil işlemlerinde de veliye 3 tercih hakkı verilecektir. Bu 3 tercihe boş kontenjan ve YEP puanı üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacaktır.

Açık öğretim lisesine yerleşen öğrencilere, talep etmeleri halinde il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonunca, boş kalan kontenjanlara 7-10 Eylül 2015 tarihlerinde 3 tercih alınarak YEP puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacaktır.

Bu arada Temel Liselere ise nakil yönetmeliği çerçevesinde tercihler sonrasında veya isterseniz daha başlangıçta kayıt yaptırma imkanı da var. Açık liseye yerleşen öğrenciler de dahil, isteyen öğrenciler her sınıf seviyesinde Temel Liselere nakil isteyip, mevzuata göre kayıt yaptırabilecektir.

Her şey gönlünüzce olsun. Kalın sağlıcakla. (1.7.2015)”

EKREM AYTAR

Bu yıl yeni bir okula başlayacak olan TEOG tercihi yapacak öğrencilere 2015-2016 yılında başarılar dilerim

alisanci

Matematik Öğretmeni

Recent Posts

Benzer Üçgenler ve Üçgenlerde Benzerlik Kuralları Konu Anlatımları-Soru Çözümleri

Benzer Üçgenler Nedir? Hangi benzerlik kuralları bilinmeli? Benzerlik konusu çok mu önemli? vb..tüm soruların cevabı…

16 saat ago

Kunduz Soru Çözüm Üyelik Paketlerinde 14 Haziran’a kadar bu çifte indirim kaçmaz!

2024 YKS, LGS sınavlarına veya 2.dönem 2.yazılı sınavlara sınırsız soru sorarak hazırlanmak isteyen 5-12.sınıflar için…

4 gün ago

9,10,11 ve 12.Sınıf Matematik 2.Dönem Ortak 2.Yazılı Konu Soru Dağılımı- Yazılı Konuları

2023-2024 eğitim-öğretim yılı Lise 9,10,11 ve 12.Sınıf Matematik 2.Dönem Açık Uçlu Ortak 2.Yazılı Senaryo 1…

1 hafta ago

Lise matematik dersinde hangi konular çıkarıldı, kaldırıldı?

2024 yılında yayınlanan yeni müfredat programında, lise matematik dersinde bazı konular tamamen çıkarıldı, bazı konular…

2 hafta ago

9,10,11 ve 12.Sınıf Matematik Konuları (2024 Müfredat programına göre)

26 Nisan 2024 tarihinde taslağı yayınlanan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını alan yeni müfredat programına…

2 hafta ago

İntegral Müfredattan Çıkarıldı mı?

Bu soru bu haliyle hem yanlış, hem de bu soruya EVET demek, şimdilik, yanıltıcı olabilir.…

2 hafta ago